Inspiráló ötletek a kisméretű étkezőkhöz
2019. november 07. írta: OtthonÉsStílus

Inspiráló ötletek a kisméretű étkezőkhöz

 

Az újonnan épülő vagy átalakítás alatt álló otthonokban az étkező mérete nem kapja meg minden esetben azt a teret, amire a használat során szükség van. Ezekben az esetekben olyan megoldást kell találnunk, ami funkciójában és esztétikumában is egyaránt megfelelő. Igazán használható és bájos étkezőterületet kaphatunk különböző ötletekkel és trükkökkel, bátran alkalmazzuk őket.

 

A kis étkező kialakításánál sem kell lemondanunk az elegáns stílusról. A légies vonalú székek és a szép vonalvezetésű asztalok kifejezetten jól mutatnak a kis terekben.

elegans00.jpg

elegans.jpg

elegans01.jpg

Alkalmazzunk világos és természetes színeket. Optikailag növelhetjük a térérzetet, sokkal letisztultabb összhatást teremtve ezáltal.

vilagos_szinek01.jpg

vilagos_szinek.jpg

Az étkezőpad kifejezetten a kis étkezőbe lett kitalálva. Ha több személy üli körül az asztalt, sokkal kényelmesebb és helytakarékosabb, mint a különálló székek használata.

etkezopad03.jpg

etkezopad.jpg

Nagyméretű és egylégterű konyha - étkező funkciójú helyiségben gyakori a konyhasziget használata, amiről a kis alapterületű konyhákban sem kell lemondanunk, csak más szempontok szerint kell választanunk. Itt alkalmazzunk falra merőleges helyzetű pultokat, alsó tárolók nélkül, ami lehetőséget teremt az étkezőszékek vagy magasított székek használatára.

konyhasziget.jpg

konyhasziget03.jpg

konyhasziget01.jpg

Ha a fűtési mód engedi, tegyük az asztalt az ablak elé. Étkezés közben a látótér kitágul, feledtetve a kis tér hátrányait.

ablak_ele03.jpg

ablak_ele.jpg

ablak_ele01.jpg

Az étkezőasztalt tehetjük falra merőlegesen vagy a fallal párhuzamosan, ahogyan a terünk engedi. Ebben az esetben válasszunk a falra tükröt vagy olyan dekorációt, ami a térérzetet növeli.

6c27562626065e763c0f144659b0f2e0.jpg

fal_melle01.jpg

Térnövelő hatásáról közismert az áttetsző- vagy üvegasztal. Étkező helyiségbe mégsem javaslom, mivel az étkezőasztal minden esetben legyen masszív, terhelhető, ugyanis bizonyos elgondolások szerint az étkezőasztal szimbolizálja a családi kapcsolatokat.  

massziv_asztal.jpg

A világítás a kis étkezők kialakításánál is meghatározó tényező. Használjunk erősebb fényt vagy több lámpatestet, optikailag így is hozzájárulhatunk a térérzet növeléséhez.

tobb_lampa.jpg

vilagitas.jpg

 

Képek forrása: a képekre kattintva található.

Ha tetszett az összeállítás, kövesse az oldalt Facebook-on és Instagram-on, ha pedig segítségre van szüksége otthona tervezésekor, kialakításakor, írjon az otthonesstilus@otthonesstilus.hu e-mail címre!

Ungvári Anikó - lakberendező

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonesstilus.blog.hu/api/trackback/id/tr6515293516
süti beállítások módosítása